Világsztár vitorlázó segíti a HUN3Bogi felkészülését

2018. Júl. 7.

A Volvo High Tech Regattán tavaly egy Extreme 40 katamaránnal vett részt a HUN3Bogi csapata, idén azonban újítottak: egy egyedi fejlesztésű prototípus katamaránnal állnak rajthoz július 14-én. Az új jármű mellett még egy meglepetéssel készülnek, ugyanis egy legendásan kiváló német vitorlázó is segíti felkészülésüket.

 

„A hajó maga nem új a Balatonon: pár évvel ezelőtt One d’Or néven versenyzett vele az RSM csapata. Ezt a hajót vettük meg és alakítottuk át idén” – meséli Lukács Krisztián, a keszthelyi csapat vezetője. A legfontosabb átalakítást a Flaar műhelye végezte, akik az első keresztmerevítőnél levágták a hajó elejét, és egy teljesen új, nagyobb orrot kapott, ami 300 literes térfogatnövekedést jelent. Az árbóc, a vitorlázat és a kötélrendszer már ismerős a csapatnak, hiszen egy Extreme 40 hajó részeit használták fel, emellett a nagyvitorla-kezelést hidraulikával egészítették ki.

 

A kormánynál, ahogy tavaly is, Büki Gábor foglal helyet, öccse, Büki Zsolt az orrvitorlát trimmeli, Major Miklós a leekocsis, Lukács Krisztián pedig bowmanként vesz részt a csapatban. A Volvo High Tech Regattára nagy lendülettel fognak megérkezni: bár ez lesz idei első megmérettetésük, előtte egy hétig edzenek együtt Helge Sach katamaránversenyzővel. A német vitorlázó nem új a többtestű hajók világában: 1985-ben kezdett Tornadoval vitorlázni, nyolcszoros Európa- és világbajnok különböző hajóosztályokban, tizenháromszor nyert Németország legnagyobb vitorlásversenyén, a Kieler Woche-n, valamint kétszer az olasz tókerülő Centomiglián. Helge Sach segít a Bogi csapatának megtalálni a hajó legjobb beállításait, sebességét, valamint az edzőhét megkoronázásaként elindul velük a Volvo High Tech Regattán.

 

„Nagyon jó ötlet ez a verseny, tavaly is élveztük annak ellenére, hogy második napra akadt egy komolyabb technikai problémánk a hidraulikával” – mondta Lukács Krisztián. „Idén kifejezetten fontos, hogy van még egy lehetőségünk összemérni a mezőnnyel felkészültségünket a Kékszalag előtt. Bár elsősorban saját teljesítményünkre vagyunk kíváncsiak, hogy milyen lett a technikai fejlesztésünk, és arra, hogy ezzel az élmezőnyben hol helyezkedünk el.” Sajnos az átalakítás miatt a csapat felkészülése is csúszott egy keveset, de egy prototípus hajónál erre számítottak. „Az idei év gyakorló év számunkra. Helge Sach-ot sem azért hívtuk meg, hogy megnyerjük a versenyt, hanem elsősorban azért, hogy együtt fejlesszük, állítsuk be megfelelően a hajót.”

 

Kövessétek a HUN3Bogi felkészülését Facebook oldalukon!

 

Fotó: keszthelydronfoto