Tízszeres világbajnok is rajthoz áll a Volvo High Tech Regattán – bemutatkozik a Team Black Jack

2018. Júl. 6.

A Volvo High Tech Regatta versenye a Balaton leggyorsabb, legmodernebb hajóinak szól, és mivel a Team Black Jack már négy éve tagja a hazai katamarán flottának, így természetesen a mi versenyünkön is ott a helye! Ráadásul a kormánynál egy igazi vitorlázó legenda, a négyszeres olimpikon, tízszeres világbajnok Roland Gaebler foglal helyet – most összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla, a csapatról és a hajóról.

 

A Balaton változatos szélviszonyainak uralásához mindenki más stratégiát választ. A Team Black Jack úgy döntött, kifejezetten tavunk gyenge szeles jellemzőiben szeretne az élen lenni: az SL33 Light Wind Edition változata C-svertekkel, 19 méteres árbóccal és óriási vitorlafelületekkel fegyverkezett fel – na meg egy tízszeres világbajnokkal!

 

A fekete testű Black Jack katamarán 2014-ben érkezett a Balatonra és rögtön az első évben szinte minden nagyhajós versenyt megnyert, a Kékszalagon abszolútban 3. lett. 2017-ben kezdődött együttműködésük azzal a Roland Gaeblerrel, aki 2010-ben már megnyerte egyszer a Kékszalagot egy Ventilo M2 katamaránnal, mellesleg 1987 óta vitorlázik többtestű hajókon, négy olimpián szerepelt a Tornado osztályban sikerrel – a számára utolsó sydney-i menetet bronzéremmel zárta. Emellett tízszeres világbajnok és még többszörös Európa-bajnok, szóval tud egy s mást ebben a sportágban. A 2017-es Kékszalagon a Black Jacket – a legénység Y-generációs különítményével, Litkey Balmazzal, Scharf Mátéval, Gecse Balázzsal, valamint Tisóczky Ferenccel – harmadik helyen juttatta be a célba.

 

Az idei évben hasonló felállással indulnak a Volvo High Tech Regattán. „Ez a verseny egy fantasztikus kezdeményezés. Az első pillanattól kezdve támogattuk a létrejöttét, hiszen nincs még egy olyan esemény, ahol csak a „rohanógépeknek” rendeznek regattát. Arról nem is beszélve, hogy a rendezők fantasztikus körülményeket varázsolnak a versenyzők köré. Itt minden rólunk szól: a pálya, az ellátás, a szervezés, a kikötőhelyek, miközben a rajongók, érdeklődők és a nézők is közelébe kerülhetnek korunk legfejlettebb technikáinak” – mondta Nagy R. Attila, a csapat vezetője. „Az idei évben ideális időpontban kerül megrendezésre a Volvo High Tech Regatta, hiszen remekül illeszthető a Kékszalag felkészülési hajrába. Ennek is köszönhető, hogy a Team Black Jack fedélzetén már azzal a legénységgel tudunk részt venni, akivel a Kékszalagon is indulunk, persze Roland Gaeblerrel a kormánynál. Bízunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és alkalmunk nyílik a két remek kikötő – Alsóörs és Balatonfenyves – mellett a köztes távon tovább ismerkedni a keleti és a nyugati medence rejtelmeivel!”

 

Fotó: Team Black Jack

 

„Roland szerint sehol a világon nincs ilyen aktív fejlesztési elszántság a tókerülő versenyeken, mint a Balatonon. Naná, hogy kíváncsiak vagyunk, hogy teljesítenek egymással szemben azon katamaránok, melyek még sosem látták egymást élőben. Szerinte mi magyarok mindet átalakítunk, megfaragunk. Az egy árboc már nem elég, kell kettő. De ha valakinek egymás mellett van, mi készítünk olyat, ami egymás mögött van. A foiler hajót átalakítjuk, hogy úszni tudjon, de ha valami lassú, akkor foilert szerelünk rá. Képesek vagyunk bármelyik testet szétvágni, rudak csereberélni, már működő hajókat átalakítani – azért lássuk, be ebben van némi igazság és jó adag izgalom” – tolmácsolta a kormányos, Roland Gaebler gondolatait Nagy R. Attila.

 

Kövessétek a Team Black Jack felkészülését web- és Facebook oldalukon!

 

Fotók: Team Black Jack