Sailing Team RSM Hungary: a csapat, ahonnan a Volvo High Tech Regatta ötlete származik

2018. Júl. 4.

Nem titok, hogy a Volvo High Tech Regatta viszonylag új kezdeményezés a tavon: 2018-ban második alkalommal rendezzük meg – nagy sikerrel – a versenyt, ami a Balaton leggyorsabb hajóinak, hajóiról szól. Azt viszont talán már kevesen tudják, hogy a verseny ötlete az egyik high tech hajón versenyző vitorlázó fejéből pattant ki.

Tavaly egy GC32-es foiler katamaránnal álltak a Volvo High Tech Regatta rajtjához, idén azonban egy új, egyedi fejlesztésű hajóval érkeznek: az RSM2 AC45 hagyományos vitorlázatúra átalakított katamaránnal, viszont a foiler szett nélkül, pályáznak a Balaton leggyorsabb hajója címre.

Vándor Róbert és csapata visszatérő szereplő a hazai katamaránok világában: évekig versenyeztek F18 osztályban, majd először One d’Or nevű 35 lábas hajójukkal (amit idén egyébként – Bogi3 néven, keszthelyi színekben – ismét láthatunk majd a vízen!) indultak balatoni nagyhajós versenyeken, egészen a tavalyi évig pedig a fekete vitorlás, ezüst színű GC32-es fedélzetén repülték körbe a tavat – nem csak a hazait, de a svájci Bol d’Or-t és a Garda-tavat is megjárták vele. Ők tartják a Kenese-Keszthely sebességi rekordot, a Kékszalagon végeztek már abszolút 4. és 5. helyen is.

A Volvo High Tech Regatta ötlete is ebből a csapatból származik: Lange Péternek jutott eszébe, hogy lehetne egy látványos, izgalmas versenyt rendezni kifejezetten a balatoni high tech hajók számára, erre pedig kiváló terepet nyújtanak a Balaton két legújabb, legmodernebb kikötője a tó két végében, az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club.

A csapat új hajója, az RSM2 egy AC45 hajótestre épült, de egyenes sverttel és kormánnyal vitorláznak vele – tapasztalataik szerint a Balatonon ez a hagyományos megoldás a hatékonyabb közlekedési mód. A 23 méteres árbócra a vitorlákat a One Design Sails fejlesztette, kifejezetten a csapat igényeire szabva.

A hajó nem, de a csapatfelállás maradt a régi: a kormánynál Vándor Róbert ül, a csapat tagjai Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Fekete András, Bali István és Pénzes Botond Kristóf – mindannyian sok éve vitorláznak már high tech katamaránokon!

Fotó: Novák Mária

 

Kövesd őket a Facebookon, ahol a versenyekről rendszeresen élő videókban is közvetítenek!

 

Borítókép: Török Brigi / Mihálkovics Kupa