Bemutatkozik a Balaton vízi repülője: America’s Cup hajó a Volvo High Tech Regattán

2018. Júl. 5.

A vitorlázás Forma-1-eként emlegetett America’s Cup verseny egyik képviselője idén érkezett hazánkba az MKB Extreme Sailing Team által: az AC45 típusú majdnem 14 méter hosszú katamarán vitorla helyett „szárnnyal” és foil svertekkel, kormánnyal pályázik komoly esélyekkel a Balaton leggyorsabb hajója címre.

 

Klip

Klip készült a csapatról és a hajóról. Reméljük tetszik!

Közzétette: MKB Extreme Sailing Team – 2018. június 7., csütörtök

 

„A hajó ikonikus fejlesztésnek számít, a vitorlázás legelitebb versenyére, az America’s Cup-ra fejlesztették ki. Rendkívülisége abban áll, hogy a hagyományos nagyvitorla helyére úgynevezett szárny került, így a hajó szinte úgy működik, mint egy repülőgép. A szárnyszegélyek geometriája nagyobb emelkedéssel és jobb emelési-húzási arányokkal rendelkezik, mint a hagyományos vitorlák” – magyarázta Dr. Kaiser Kristóf, a hajó kormányosa. A csapat tagja lesz továbbá Földesi Gergely, Lillik Ákos, Doubravszky Bálint, Dr. Kuczora Gergely, Hercsel Máté és Milbich András. A csapat ebben a felállásban versenyez már két éve, bár eddig egy Extreme 40 típusú hajóval mentek. Remek eredmények állnak mögöttük: a Kékszalagon abszolút 3. hellyel tértek haza 2016-ban, a Fehér szalagot megnyerték, az olasz tókerülő versenyen, a Centomiglián elhozták a bronzérmet. A Volvo High Tech Regattán tavaly szintén harmadikok lettek.
„A csapatunkban mindenki pályaversenyző volt, ezért nagyon örülünk, hogy a nagy katamaránoknak is van egy ilyen megmérettetése. Ez változatosabbá teszi az évet, hiszen egy ilyen verseny teljesen más teljesítményre kényszeríti a csapatokat, mint egy túraverseny – bár a Volvo High Tech Regattán ebből is jut nekünk” – mondta Kaiser Kristóf. „A Nyugati-medencében kevesebb versenyünk van, viszont most itt is lesz alkalmunk gyakorolni, hála a Volvo High Tech Regatta Alsóörstől Fenyvesig tartó túraszakaszának. Kiváló összemérés lesz ez a Kékszalag előtt!”
Az AC45 hajó a winggel és a foiler szettel egy külön műfaját képezi a vitorlázásnak – itthon még nem is volt példa erre a kombinációra, így új terep ez az MKB Extreme Sailing Teamnek is. „A felkészüléssel jól állunk, de tudjuk, hogy az első év a tanulásról szól. Célunk, hogy a Volvo High Tech Regattán a csapatkoordinációt, a manőverek hatékony végrehajtását és a váratlan szituációk kezelését jól kezeljük – ez a legfontosabb, a csapat összhangjának megtalálása.”

 

Fotó: MKB Extreme Sailing Team

 

Ismerjétek meg az MKB Extreme Sailing Team-et és kövessétek felkészülésüket Facebook oldalukon!

 

Borítókép: Cserta Gábor / TVSK