A Volvo High Tech Regatta tavalyi bajnoka, Litkey Farkas idén a PreVital katamaránnal áll rajtvonalhoz

2018. Júl. 9.

Litkey Farkast nem kell bemutatni a vitorlázó közösségnek: tizenháromszor nyerte meg a Kékszalagot, ezzel garantálta, hogy mindenki megismerte a nevét. Tavalyi győzelmét még megkoronázta azzal, hogy megnyerte az 1. Volvo High Tech Regatta abszolút versenyét is!

 

Természetesen idén is elindul a megmérettetésen Decision 35 katamaránja fedélzetén. A D35 hajók a genfi-tóra készültek osztályhajónak, az ottani tókerülő versenyt a Bol d’Ort évek óta ilyen katamaránok nyerik meg. Nem csoda: 35 lábas testhossza, 230 négyzetméteres vitorlafelülete, valamint a hajó felépítése alkalmassá teszi arra, hogy bármilyen szélviszonyok között kiemelkedő teljesítményt nyújtson. A svájci D35 flottából az egyiket, az Artemis nevű hajót hozta el Litkey Farkas 2015-ben a Balatonra. Abban az évben az első Kékszalagján 3. helyen végzett a svájci Safram és az Opel Fifty-Fifty után, viszont 2016-ban és 2017-ben megnyerte a Kékszalagot.

 

Tavaly az 1. Volvo High Tech Regatta a Kékszalag után került megrendezésre, ahol Litkey Farkas magabiztosan győzött: mindkét pályafutamon és a gyorsasági túrafutamon is első helyen végzett, így övé lett az abszolút győztesnek járó kupa is. Idén hasonló csapatfelállással és ugyanezzel a hajóval indul – csak már PreVital néven követhetitek nyomon az útját. „Jó kezdeményezésnek tartjuk a Volvo High Tech Regattát. Tavaly is nagyon komolyan vették feladatukat a rendezők, profi munkát végeztek. A média is jelen volt az eseményen, valamint a verseny nagyszerű környezetben van, jól esik Balatonfenyvessel is megismerkedni” – mondta Litkey Farkas. Az idei évben az időzítés talán még szerencsésebb, mint tavaly, hiszen a Kékszalag előtt csupán másfél héttel lesz megrendezve a csúcshajók versenye. Így lehetősége nyílik a flottának arra, hogy összemérje, ki mit tud, milyen a hajók sebessége – ez idén a sok új hajó függvényében különösen érdekes lesz. „A mi célunk, hogy egy jót vitorlázzunk, emellett az összes többi hajó teljesítményére kíváncsiak vagyunk a jubileumi 50. Kékszalag előtt” – összegezte céljait Litkey Farkas.

 

Fotó: Cserta Gábor